dnd, d&d dungeons and dragons
 
Olejów na Podolu
 
isa, dnd.rpg.info.plwotc, ogl

dnd, d&d dungeons and dragons
 
Strona główna ˇ Artykuły ˇ Galeria zdjęć ˇ Forum strony Olejów ˇ Szukaj na stronie Olejów ˇ Multimedia
 
isa, dnd.rpg.info.pl

dnd, d&d dungeons and dragons
 
Nawigacja
Strona główna
  Strona główna
  Mapa serwisu

Olejów na Podolu
  Artykuły wg kategorii
  Wszystkie artykuły
  Galeria zdjęć
  Pokaz slajdów
  Panoramy Olejowa 1
  Panoramy Olejowa 2
  Panoramy inne
  Stare mapy
  Stare pocztówki Olejów
  Stare pocztówki Załoźce
  Stare pocztówki inne
  Stare stemple 1
  Stare stemple 2
  Multimedia
  Słownik gwary kresowej
  Uzupełnienia do słownika
  Praktyczne porady1
  Praktyczne porady2
  Archiwum newsów
  English
  Français

Spisy mieszkańców
  Olejów
  Trościaniec Wielki
  Bzowica
  Białokiernica
  Ratyszcze
  Reniów
  Ze starych ksiąg

Literatura
  Książki papierowe
  Książki z internetu
  Czasopisma z internetu

Szukaj
  Szukaj na stronie Olejów

Forum
  Forum strony Olejów

Linki
  Strony o Kresach
  Inne przydatne miejsca
  Biblioteki cyfrowe
  Varia
  Nowe odkrycia z internetu

Poszukujemy
  Książki

Kontakt
  Kontakt z autorami strony

 
isa, dnd.rpg.info.plwotc, ogl

dnd, d&d dungeons and dragons
 
Olejów na Podolu
Aktualnie na stronie:
Artykułów:1281
Zdjęć w galerii:1876

Artykuły z naszej strony
były czytane
5786062 razy!
 
isa, dnd.rpg.info.plwotc, ogl

dnd, d&d dungeons and dragons
 
Artykuły: Kresowa Kuchnia
Bzowica - kiszony ser
Na środku tej beczki z serem kopało się zagłębienie w które wkładana była zawinięta w białe płótno gomółka masła...

Bzowica - owoce i przetwory na zimę
Suszone w piecu chlebowym owoce miały zabarwienie ciemne, czasem były przepalone, nieraz pobrudzone popiołem..

Bzowica - podwędzane ziemniaki
Na takie specjały zachodziłem często, zwabiony zapachem rozchodzącym się po całym domu...

Bzowica - przechowywanie kiszonych buraków, ogórków i innych warzyw
Dość powszechnym warzywem była czarna rzepa. Spożywano ją na surowo. Obraną ze skórki tarło się ją na tarce do buraków, odciskało się trochę soku, dodawano sól i olej lniany. O wiele lepszy był olej konopny, ale jego było zawsze mniej. Po wymieszaniu jadło się ją z chlebem albo z ziemniakami. Było to dość częste danie w okresie zimy.

Bzowica - przechowywanie ziemniaków i produktów zbożowych
Magazynowana tam różnorodność zboża i owoców powodowała to, że taki spichrz miał niepowtarzalny, specyficzny zapach. Owoce przechowywane tam przetrwały i do Bożego Narodzenia. Orzechy i jabłka były nierozłącznym menu świąt, może dla tego aromat tego pomieszczenia zawsze kojarzył się ze świętami.

Bzowica - sok brzozowy
Napojem tym raczono się podobnie jak dziś pepsi czy kolą.

Bzowica - ubój zwierząt
Tego wspomnienia nie powinni czytać ludzie wrażliwi...

Kuchnia nie tylko kresowa: karp w galarecie
Będę bardzo rad, jeżeli choć jeden Czytelnik zrobi rybę wigilijną według tego przepisu.

Podolska kuchnia cz.1
Przygotowywanie ciasta. Potrawy kaszowate. Potrawy bryjowate. Materiały z pracy prof. dr Józefa Gajka Zarys etnograficzny zachodniej części Podola.

Podolska kuchnia cz.2
Sporządzanie masła. Potrawy mięsne. Pożywienie zimowe i letnie. Pory posiłków. Napoje. Przechowywanie Materiały z pracy prof. dr Józefa Gajka Zarys etnograficzny zachodniej części Podola.

Trościaniecki chleb i ser
Chleb każdej gospodyni miał inny smak. Jedzono go dopóki się nie skończył. Cały czas był smaczny nawet gdy był czerstwy... Trzecia część kulinarnych wspomnień Pani Marii Wodeckiej z d. Sąsiadek

Trościanieckie kasze i zupy
Na śniadanie w Trościańcu nikt nie robił kanapek, jadało się kasze różnego rodzaju... Druga część kulinarnych wspomnień Pani Marii Wodeckiej z d. Sąsiadek

Trościanieckie pierogi
Jedna z najbardziej charakterystycznych potraw to rzecz jasna pierogi, które w Trościańcu gotowano w niedzielę... Pierwsza część kulinarnych wspomnień Pani Marii Wodeckiej z d. Sąsiadek
 
isa, dnd.rpg.info.plwotc, ogl


Copyright © Kazimierz Dajczak & Remigiusz Paduch; 2007-2020