dnd, d&d dungeons and dragons
 
Olejów na Podolu
 
isa, dnd.rpg.info.plwotc, ogl

dnd, d&d dungeons and dragons
 
Strona główna ˇ Artykuły ˇ Galeria zdjęć ˇ Forum strony Olejów ˇ Szukaj na stronie Olejów ˇ Multimedia
 
isa, dnd.rpg.info.pl

dnd, d&d dungeons and dragons
 
Nawigacja
Strona główna
  Strona główna
  Mapa serwisu

Olejów na Podolu
  Artykuły wg kategorii
  Wszystkie artykuły
  Galeria zdjęć
  Pokaz slajdów
  Panoramy Olejowa 1
  Panoramy Olejowa 2
  Panoramy inne
  Stare mapy
  Stare pocztówki Olejów
  Stare pocztówki Załoźce
  Stare pocztówki inne
  Stare stemple 1
  Stare stemple 2
  Multimedia
  Słownik gwary kresowej
  Uzupełnienia do słownika
  Praktyczne porady1
  Praktyczne porady2
  Archiwum newsów
  English
  Français

Spisy mieszkańców
  Olejów
  Trościaniec Wielki
  Bzowica
  Białokiernica
  Ratyszcze
  Reniów
  Ze starych ksiąg

Literatura
  Książki papierowe
  Książki z internetu
  Czasopisma z internetu

Szukaj
  Szukaj na stronie Olejów

Forum
  Forum strony Olejów

Linki
  Strony o Kresach
  Inne przydatne miejsca
  Biblioteki cyfrowe
  Varia
  Nowe odkrycia z internetu

Poszukujemy
  Książki

Kontakt
  Kontakt z autorami strony

 
isa, dnd.rpg.info.plwotc, ogl

dnd, d&d dungeons and dragons
 
Olejów na Podolu
Aktualnie na stronie:
Artykułów:1281
Zdjęć w galerii:1876

Artykuły z naszej strony
były czytane
5785208 razy!
 
isa, dnd.rpg.info.plwotc, ogl

dnd, d&d dungeons and dragons
 

WSPOMNIENIA Z BZOWICY:
JAK KIEDYŚ MAGAZYNOWANO ZAPASY NA ZIMĘ



KISZONY SER


W okresie letnim kiedy jeszcze rolnicy mieli krowy, a wyżywienie ich nie stwarzało problemu, mleka było w nadmiarze. To, którego nie zdołano spożytkować na bieżąco odstawiano na kwaśne. Z zebranej śmietany wyrabiano masło, a z tego zsiadłego mleka biały ser.

Problem zmagazynowania i przechowania rozwiązano w ten sposób, że go po prostu, ten ser, kiszono. W beczce, specjalnie do tego celu zrobionej, o pojemności dwóch, trzech wiader, której dno było większej średnicy, jak góra , stożkowa, układano ten ser warstwami, w miarę jak go przybywało. Co trzy r11; cztery dni dokładano nową porcję. Każda warstwa była starannie ugniatana i obficie solona. Przeważnie do początku zimy, kiedy już kończył się okres wypasu bydła, beczka była już napełniona.

Wspomnieć trzeba, że ser ten w smaku nie był za słony, ale za to był mocno kwaśny, trzeba było ten smak łagodzić śmietaną lub mieszało go się z ziemniakami. Do przechowywania masła na dłuższy czas, wykorzystywano też tę beczkę z serem. Na środku takiej beczki z serem "kopało" się zagłębienie w które wkładana była, zawinięte w białe płótno gomółka masła, do której stale dokładało się nową porcję, co 7-10 dni, tak jak robiono masło. Teraz zasypywało się tym wybranym z dołka serem i produkt czekał na ciężkie czasy.

Taki kiszony ser był najczęściej składnikiem farszu ziemniaczanego do pierogów. Pokruszony z dodatkiem śmietany i pokrojonej w kostkę świeżej cebuli był dodatkiem do chleba lub do ziemniaków, jako drugie danie na obiad.

Beczka z tym serem stała obok beczek z ogórkami i kapustą, w sieni. Temperatura jaka tam była, przeważnie w okresie lata nie sprzyjała konserwacji tego sera. W górnych warstwach sera zachodził proces gliwienia. Co pewien czas ten produkt był zbierany i jeszcze przez kilka dni trzymany był w przykrytym naczyniu w ciepłym miejscu, dla lepszego dojrzenia. Po tym czasie, kiedy był już dostatecznie dojrzały dodawało się do niego trochę kminku, trochę masła, a w lepszych czasach wbijało się parę jajek i smażyło na patelni.

Był to smaczny i pożywny dodatek do chleba , topiony zgliwiały ser, zjadany na zimno.


Bzowica beczka na ser

Beczka do kiszenia sera
(kliknij, żeby powiększyć)



Spisał po latach:
Henryk Śliwa
wnuk Jana Dajczaka Halaburdy z Bzowicy
Stargard Szczeciński, maj 2010 r.

Rysunek Autora





 
isa, dnd.rpg.info.plwotc, ogl

dnd, d&d dungeons and dragons
 
Komentarze
Brak komentarzy.
 
isa, dnd.rpg.info.plwotc, ogl

dnd, d&d dungeons and dragons
 
Dodaj komentarz
Zaloguj się, żeby móc dodawać komentarze.
 
isa, dnd.rpg.info.plwotc, ogl


Copyright © Kazimierz Dajczak & Remigiusz Paduch; 2007-2020